Wat is motorsport?

Motorsport is een ruim begrip. Eigenlijk wordt hier iedere sport onder geteld die bedreven wordt op een tweewielig of een driewielig voertuig, wat daarbij aangedreven wordt door een motor. Hier vallen vele sporten onder zoals motorcross, Dirt Track, rallyrijden en de Moto GP, maar er zijn natuurlijk nog veel meer sporten. Deze sporten hebben vaak verschillende klassen, afhankelijk van het exacte voertuig of het type motor, al is dit niet altijd zo. Een ding waar we zeker van kunnen zijn is dat motorsporten over het algemeen adembenemend zijn om naar te kijken. De strijd die losbarst is vaak indrukwekkend om te zien, in alle takken en facetten van de motorsport.

Vele fans komen altijd weer op de races af. Niet zelden beoefenen zij zelf ook een bepaalde tak van motorsport. Al kan het een dure hobby zijn, voor velen is het hun lust en hun leven. Dit is niet vreemd, want wanneer je eenmaal geproefd hebt van het geluid van de ronkende motoren en het spektakel van een wedstrijd, zul je niet snel meer anders willen. Wedstrijden zijn enorm spectaculair omdat het, in tegenstelling tot sommige takken van de autosport, vaak korter op elkaar zit. In de motorsport zijn wel nog steeds verschillen in niveau merkbaar maar vaak ligt het toch een stuk dichter bij elkaar.

Op de kalenders voor al deze sporten staan vele races gepland. In de koningsklassen van de sport, de Moto GP, wordt vaak om de week, of soms zelfs twee weken achter elkaar een Grand Prix gereden. Deze vinden plaats op de meest uiteenlopende circuits van over de gehele wereld. Het deelnemersveld is altijd weer sterk en het is niet makkelijk om als coureur een plekje op het startveld te veroveren. Wanneer dit eenmaal is gelukt, zal een coureur daarbij des te harder moeten werken om die plaats te behouden. De concurrentie is dus moordend, maar juist dit is een factor die het racen zo speciaal maakt. De kampioen van vandaag kan morgen zomaar weer achteraan rijden.

De sport is ook steeds aan verandering onderhevig, veelal in positieve zin. Zo is deze door een aantal maatregelen door de jaren heen alsmaar veiliger geworden. Men ziet dat er steeds minder crashes met grote gevolgen plaatsvinden, wat natuurlijk alleen maar positief is. Daarnaast worden er veranderingen doorgevoerd die de races eerlijker en spannender maken, een pluspunt voor de neutrale toeschouwer. Zo valt er als kijker dus voldoende te beleven en is iedere race weer anders. Indien je jezelf nog nooit verdiept hebt in de motorsport is dit zeker een aanrader, al is het alleen maar omdat het een ontzettend gave sport is vol adrenaline en constante spanning. Ga dus gauw een keer een race in het echt bekijken, want het is meer dan de moeite waard.