Een bijzondere rivaliteit in de Motorcross

Rivaliteit in de sport is er in alle soorten en maten. Dit zie je vaak vooral terug in teamsporten. Bepaalde teams spelen vaak tegen elkaar of komen uit dezelfde streek, wat steevast zorgt voor nog meer intensiteit dan dat je die tijdens een gewone doorsnee wedstrijd al ziet. Dit wordt nog mooier en verder aangewakkerd doordat de fans er nog een schepje bovenop doen. Vaak levert dit de mooiste verhalen op, in alle takken van sport.

In de autosport zien we dit vaak terug. Wie kent immers niet de prachtige rivaliteit in de Formule 1? Ondanks dat het er buiten de races om vaak heel vriendschappelijk aan toe gaat bij de coureurs, kan dit tijdens een race compleet omslaan. Op het moment dat de vlag omlaag gaat, veranderen de coureurs in pure jagers die niets liever willen dan als eerste de finishlijn passeren. Ten koste van alles. Dergelijke rivaliteit is er tevens in de motorcross. Al viel het afgelopen seizoen allemaal reuze mee, omdat er van spanning weinig sprake was doordat het verschil simpelweg erg groot was.

In de motorcross is er echter een oude rivaliteit die tot op de dag van vandaag nog niet echt is uitgesproken. We hebben het natuurlijk over die tussen Dave Strijbos en John van den Berk. De gemoederen kunnen nog steeds hoog oplopen in beide kampen wanneer het gaat over een incident tijdens een race in de jaren 80. Strijbos en van den Berk waren in een hevige strijd verwikkeld om de titel in de motorcross. Om precies te zijn was dit in het seizoen van 1987, en bedoelen we hier een race die plaatsvond begin april. Uiteraard ging het er wederom op het scherpst van de snede aan toe tussen de twee kemphanen.

Bijna zij aan zij kwamen ze een bocht door toen ze elkaar raakten. Het was zo bizar dat beide motoren in elkaar vast kwamen te zitten (voor zover dit kan). Nadat het de heren niet lukte om deze van elkaar los te krijgen, kwamen er een aantal supporters toegesneld die te hulp schoten. Plots kon van den Berk daarna niet meer doorrijden doordat zijn benzinekraantje was dichtgedraaid. Het incident is tot op heden nooit echt opgelost. Gelukkig voor van den Berk werd hij alsnog wereldkampioen in dit jaar. Uiteindelijk had het voorval dus geen fatale gevolgen, al werd het incident nooit helemaal verwerkt en weet nog steeds niemand hoe het echt zit.