Motorsport en Formule 1 in Assen?

Het circuit van Assen staat natuurlijk bekend als het Nederlandse motor circuit bij uitstek. Ieder jaar weer is dit het decor van de TT, eigenlijk een evenement van wereldformaat in de provincie. Maar hier kan wel eens snel verandering in gaan komen en in de goede zin van het woord. Het lijkt er namelijk op dat de Formule 1 in 2020 naar Nederland gaat komen, in eerste instantie naar het circuit in de duinen van Zandvoort. Dit heeft veel Formule 1 historie en hier werd de laatste Grand Prix op Nederlandse bodem verreden, al is dit alweer enkele decennia geleden. Desalniettemin lijkt het circuit van Zandvoort, vooral om eerder genoemde reden, de voorkeur boven dat van Assen te hebben.

Er zijn echter een aantal factoren die Assen wel degelijk tot kanshebber maken. Wanneer het in Zandvoort namelijk niet lukt om de financiering rond te krijgen staat Assen klaar om het stokje over te nemen. Op het circuit hoeven slechts enkele kleine aanpassingen gedaan te worden om het geschikt te maken voor een Formule 1 race. Daarnaast heeft Assen nog een groot voordeel: het kan op eigen houtje de lasten en kosten dragen om de Grand Prix te organiseren. Daarnaast is het circuit een stuk beter bereikbaar dan dat van Zandvoort, wat wel zo handig is gezien de zeer grote bezoekersaantallen die verwacht kunnen worden bij een dergelijk evenement. De toegangswegen naar Zandvoort hebben een stuk minder capaciteit, wat een nadeel is dat zwaar kan gaan wegen.

Dat de Formule 1 Nederland aan gaat doen lijkt dus wel een uitgemaakte zaak, maar waar het exact zal gaan plaatsvinden is nog even de vraag. Het is voor iedere fan daarom een spannende tijd en iedereen is reuze benieuwd wanneer het nieuws officieel naar buiten gaat komen. Tot die tijd zit iedereen dus nog even in grote spanning. Wat het uiteindelijk gaat worden hangt maar net af van de bovenstaande factoren en in hoeverre die een rol gaan spelen. Uiteindelijk heeft de FIA, het overkoepelende orgaan voor de Formule 1, het voor het zeggen. Of zij zich zullen laten lijden door alle voor- en nadelen die er aan beide opties zitten valt te bezien. Gelukkig zal de beslissing niet lang meer op zich laten wachten en zal iedereen het zo snel mogelijk weten.